2016-12-08 16:44:55• hírek • MTI

Őszintének kell lenni December 1-je kapcsán

Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Orbán Viktor miniszterelnököt a román média egyik képviselője Szatmárnémetiben kérdezte meg arról, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a részvételtől a december 1-jei román nemzeti ünnepi alkalmakon.

Erre Orbán Viktor azt felelte: az őszinteség a legjobb módszer akkor is, ha kényes ügyekről van szó, márpedig ez diplomáciailag egy kényes kérdés.

„Én egy régi vágású felfogást képviselek. Azt gondolom, hogy az őszinteség a legjobb módszer, akkor is, ha kényes ügyekről van szó. Itt kétségkívül egy diplomáciai szempontból kényes kérdésről van szó, de még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni. A helyzet úgy fest, hogy miután december elsején a magyaroknak nincs mit ünnepelni, nem ünnepelnek. Ez szerintem egy helyes dolog, és ez szerintem egy sokkal világosabb viszonyt teremt a románság felé is, mintha úgy csinálnák mintha, de ők is tudják, hogy nem, és az egész egy nagy őszintétlenség lesz. A magyar diplomácia helyesen járt el, amikor az egyenes utat választotta, ez a helyzet, ezzel kell együtt élni, ez a történelem" - szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök.

Magyarország miniszterelnöke helyesnek nevezte a magyar diplomácia döntését, amikor "az egyenes utat választotta".

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: